Om Da'ene

Det var daværende kulturkonsulent i Lillesand Kommune Dagny Anker Gevelt som tok initiativet til den første sommerfestivalen og hun kan derfor trygt kalles «Festivalens Mor». Det hele startet med daværende kultursekretær Dagny Gevelt Løvdahl Nå kaller hun seg Dagny Anker Gevelt, og er fortsatt lillesandsbeboer – som gleder seg over at festivalen fortsatt lever og har utviklet seg videre.? Det var mer enn tanken om å samle en masse arrangementer på noen hektiske sommerdager som fikk Dagny til å ta initiativet til «Sommerfestivalen i Lillesand», som den het dengang.   – Jeg ville gjerne bryte ned noen av båsene mellom de ulike kulturutrykkene, og få til en kombinasjon mellom profesjonelle utøvere og amatører – og ikke minst; kombinere alle mulige former for kultur, fortalte Dagny i et interju med Lillesands-Posten i forbindelse med festivalens 20-års jubileum.   De første ni årene var Dagny den drivende kraft i Sommerfestivalen, med kulturstyret i Lillesand som arrangør, og i samarbeid med lokale lag og foreninger. Men så gikk det nedoverbakke med kommuneøkonomien, og våre folkevalgte lot kulturen bli salderingspost. Da sa kulturstyret stopp, og nedla Sommerfestivalen i protest.

Lokalavisen tok intiativ.  Festivalen lot seg ikke stanse med et kommunalt protest-vedtak: Senere samme høst som vedtaket ble fattet, inviterte Lillesands-Posten lag, foreninger og interesserte enkeltpersoner til et møte i rådhussalen for å lufte interessen for å stable på beina en sommerfest til erstatning for festivalen. Mange mennesker møtte frem. I respekt for kulturstyret som hadde truffet det tunge valg å nedlegge Sommerfestivalen som protest, valgte man å gi festivalen et annet navn. Etter en hurtig hjernestorm rundt bordet, kom Hornmusikkens Randi Gathe Spillekom med forslaget om å gi festivalen navn etter den gamle sommerfesten i Lillesand: «Lillesandsdagen» – bare med en utvidelse til flertall. Slik ble «LillesandsDa’ene» født. Ingrid Ausland (Sigridnes) fra Lillesand Folkeakademi ble valgt til leder, og satt som formann de tre første årene etter at private krefter overtok festivalen. Festivalen vokste raskt og fikk etter hvert et stadig fyldigere program. I 2017 ble festivalen arrangert for 40.gang. Navnet sommerfestival er kommet inn igjen i tilknytning til LillesandsDa’enes logo.

Lokale krefter bærer festivalen. I alle år har de lokale krefter vært bærebjelken i den sommerlige festivalen;  Lillesands egen Hornmusikk, Husmorlaget med sitt etter hvert norgesberømte blomsterbarnetog, sjømannskoret Hermanos, og andre krefter som kunstforeningen, maleklubben, kunsthåndverkerne  med mer, og ikke minst alle enkeltmenneskene – ingen nevnt , ingen glemt.  De er alle nesten som poteten – kan brukes til det meste. LillesandsDa’ene har valgt å dra med videre en god del av de mest populære arrangementene, og flere er kommet til etter hvert, men faste poster på programmet er  skattejakt, skumparty , ”Sørlandets lengste frokostbord, sang og musikk på aldershjemmene, festivalutstilling, musikk i parken hver dag og mye, mye  mer. Konserter holdes det på flere arenaer, både for voksne, barn og ungdom. Alt arbeid som blir gjort for å kunne presentere et helhetlig program under Da’ene er gjort på frivillig, ulønnet basis. En hardt arbeidende komité arbeider med Da’ene  fra september til juli hvert eneste år. Et velvillig lokalt næringsliv, bidrar økonomisk og er med på å gjøre det mulig å gjennomføre arrangementene .- og gjør det mulig for komiteen i 2024 å kunne ønske velkommen til den 47. i rekken av LillesandsDa’ene sommerfestival.

Følgende har styrt LillesandsDa’ene:
1.- 10. gang 1978 – 1987. Kulturkontoret ved Dagny Anker Gewelt
11.- 12. gang 1988 – 1989 Ingerid Ausland
13.-16. gang 1990 – 1993 Odd Johannessen
17.- 22. gang 1994 – 1999 Ole Morten Johannessen
23.- 28. gang 2000 – 2005 Geir Jenssen
29. gang –   2006 –   Kari Berntsen